Καλοκαίρι και ενημέρωση για την προστασία θαλάσσιων ειδών! – #PalsoGoesGreen
Η ομοσπονδία Palso συνεχίζει και αυτό το καλοκαίρι την καμπάνια ενημέρωσης Palso Goes Green. Κομμάτι των ενημερωτικών δράσεων μας είναι και η πληροφόρηση των μαθητών και σπουδαστών των Κ.Ξ.Γ Palso σχετικά με την προστασία θαλάσσιων ειδών, όπως τα θαλάσσια θηλαστικά και χελώνες. Πάντα υπάρχει περίπτωση να συναντήσουμε κάποιο τέτοιο ζώο σε κάποια εξόρμηση μας στις παραλίες, για αυτό καλό είναι να γνωρίζουμε τα βασικά!
Στατιστικά στοιχεία
Η Ελλάδα φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό θαλάσσιων θηλαστικών και χελωνών, ο οποίος αποτελεί το 42% του συνόλου στη Μεσόγειο Θάλασσα!
Πιο συγκεκριμένα στις θάλασσές μας υπάρχουν 115 είδη άγριων θηλαστικών ανάμεσα στα οποία βρίσκουμε:
- 4 είδη δελφινιών: ρινοδέλφινο, κοινό δελφίνι, ζωνοδέλφινο και σταχτοδέλφινο
- η απειλούμενη μεσογειακή φώκια
- δύο είδη θαλάσσιων χελωνών: καρέτα-καρέτα και πράσινη χελώνα).
Γνωρίζατε ότι:
- Στη Ζάκυνθο οι χελώνες καρέτα έρχονται για να γεννήσουν και οι φωλιές τους φτάνουν μέχρι και τις 1.300 κάθε χρόνο. Η παραλία των Σεκανίων είναι η σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της Caretta caretta στη Μεσόγειο όπου καταγράφεται μια από τις ψηλότερες πυκνότητες φωλεοποίησης στον κόσμο για το είδος.
- Τα πλαστικά ή νάιλον αντικείμενα στη θάλασσα συχνά προκαλούν το θάνατο στις θαλάσσιες χελώνες, που τα καταπίνουν διότι μοιάζουν με μέδουσες που αποτελούν τη βασική τροφή τους. –> Μάθετε τι χρειάζεται να κάνετε αν βρείτε μια τραυματισμένη χελώνα ή μια φωλιά στην παραλία.
- Στην Κορινθιακό κόλπο συμβαίνει ένα μοναδικό φαινόμενο καθώς τα ζωνοδέλφινα, τα σταχτοδέλφινα και τα κοινά δελφίνια ζουν μαζί σε μικτές κοινωνίες.
- Δελφίνια συναντάμε σε όλη την Ελλάδα: στο Βόρειο Ιόνιο Πέλαγος, στον Σαρωνικό και τον Κορινθιακό, στα Δωδεκάνησα, τον Βόρειο Ευβοϊκό και τον Παγασητικό, στις Κυκλάδες το Βορειοανατολικό Αιγαίο, τον Θερμαϊκό, ενώ η σημαντικότερη περιοχή για το είδος είναι το Θρακικό Πέλαγος. –> Εάν συναντήσετε κάποιο τραυματισμένο ή αφυδατωμένο δελφίνι επικοινωνήστε με τον σύλλογο ΑΡΙΩΝ που έχει εμπειρία σε αυτό στο κομμάτι και ενημερώστε το τοπικό λιμεναρχείο.
Περιβαλλοντικοί Οργανισμοί και Εθελοντική δράση για την προστασία θαλάσσιων ειδών
Η εθελοντική δράση αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην επιτυχία του έργου των περιβαλλοντικών οργανώσεων. Στην Palso ενθαρρύνουμε τους μαθητές και σπουδαστές μας να συμμετέχουν εθελοντικά σε προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος. Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνται διάφοροι οργανισμοί όπως ενδεικτικά:
- ΑΡΧΕΛΩΝ: με σκοπό την προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους
- WWF HELLAS: το ελληνικό τμήμα της διεθνούς περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF – World Wide Fund for nature
- ΑΡΙΩΝ: το ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών για ένα υγιές θαλάσσιο περιβάλλον
- ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ: το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας
- ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ: για την προστασία του ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.
Στην Palso μέσα από την καμπάνια Palso Goes Green θα συνεχίσουμε τις ενημερωτικές δράσεις και μορείτε να ενημερωθείτε για το περιεχόμενο της καμπάνιας Palso Goes Green στο blog της Palso.
Tags
palsogoesgreenΕυρεση
Τελευταία νέα
- Ενημέρωση 16/09/2024 16 September 2024
- Εγκύκλιος εξετάσεων NOCN Δεκεμβρίου 2024 2 September 2024
- Ενημέρωση 02/09/2024 2 September 2024
- Ενημέρωση 05/08/2024 5 August 2024
- Ενημέρωση 15/07/2024 15 July 2024