
Tηλεκπαίδευση και επιστροφή στην τάξη: νέα δεδομένα για τους μαθητές PALSO
Στην Palso σταθήκαμε δίπλα στους μαθητές, γονείς και σπουδαστές μέσα από τον ρόλο μας ως εκπαιδευτικοί εκμάθησης ξένων γλωσσών όλο το διάστημα που γίνονταν τα μαθήματα μέσα από την τηλεκπαίδευση. Πετύχαμε οι μαθητές μας να συνεχίσουν μεθοδικά να παρακολουθούν τα μαθήματά ξένων γλωσσών με τη βοήθεια της τεχνολογίας για να πετύχουν τους στόχους τους και οι γονείς να νιώσουν ασφάλεια ότι δεν πήγε μια σχολική χρονιά χαμένη.
Οι προκλήσεις που είχαν και έχουν να αντιμετωπίσουν οι μαθητές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης λόγω της πανδημίας είναι πολλές και πολύπλευρες.
Πολύμηνη τηλεκπαίδευση: οι προκλήσεις για τους μαθητές
Στην Palso βάλαμε σαν προτεραιότητα την πρόοδο των μαθητών και εντάξαμε την τηλεκπαίδευση στην εκπαιδευτική διαδικασία δημιουργώντας ένα ευχάριστο περιβάλλον για την εξ αποστάσεως εκμάθηση ξένων γλωσσών.
Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα της καραντίνας λαμβάνονται προς το γενικότερο όφελος της κοινότητας, οι ψυχολογικές της επιπτώσεις της μακράς αποχής από τα θρανία δεν μπορούν να αγνοηθούν. Το ανησυχητικό νέο είναι ότι κλείσιμο των σχολείων μπορεί να έχει αυξημένες μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες σε παιδιά και εφήβους. Το ενθαρρυντικό όμως είναι ότι όλες αυτές οι συνέπειες είναι παροδικές και τα παιδιά θα το ξεπεράσουν με συζήτηση και κατάλληλη στήριξη από την οικογένειά.
Με την τηλεκπαίδευση είχαμε ενός είδους «νομιμοποίησης» της πολύωρης χρήσης του διαδικτύου και της χρήσης της οθόνης σε όλο το ηλικιακό φάσμα των μαθητών, ακόμα και σε προσχολικές ηλικίες που σε άλλες συνθήκες θα θεωρούνταν ανεπίτρεπτο. Η ασφαλής επιστροφή επομένως στην εκπαίδευση εντός της σχολικής αίθουσας είναι ζωτικής σημασίας.
Πολύμηνη τηλεκπαίδευση: οι συνέπειες για τους μαθητές
Η χρήση του διαδικτύου
Το διαδίκτυο αποτελεί μια πολύ βασική πηγή πληροφόρησης και ψυχαγωγίας των μαθητών παιδιών και εφήβων, αρκεί να υπάρχει σωστή και λογική χρήση. Η πανδημία ενίσχυσε πολύ τη χρήση διαδικτύου και με κάποιο τρόπο νομιμοποίησε τις υπερβολικές ώρες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ενταθούν συνέπειες όπως απομόνωση των μαθητών από την οικογένεια και την επαφή και έκθεση στην υπερπληροφόρηση. Το διαδίκτυο συγκέντρωσε σχεδόν όλες τις δραστηριότητες των μαθητών. Αποτέλεσε μέσο εκπαίδευσης, αλλά και το βασικό μέσο ψυχαγωγίας με τα social media, τα παιχνίδια, τις σειρές και τα βίντεο. Οι ώρες των online μαθημάτων σχολείου και κέντρων ξένων γλωσσών PALSO σχεδόν ενώθηκαν με τις ώρες online gaming.
Η χρήση της οθόνης
Οι μαθητές είναι απόλυτα εξοικειωμένοι στις μέρες μας με τη χρήση της τεχνολογίας. Ξέρουν να χρησιμοποιούν από πολύ μικρή ηλικία κινητά, υπολογιστές, tablet, ηλεκτρονικά παιχνίδια κ.ά. Η πανδημία ενίσχυσε την εναλλασσόμενη χρήση των συσκευών κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ πολλοί μαθητές προτιμούσαν το κινητό για την τηλεκπαίδευση ως μεγαλύτερη ευκολία. Ωστόσο η μικρή οθόνη κουράζει περισσότερο από τη μεγάλη και η χρειάζεται προσοχή στην αλόγιστη παραμονή μπροστά στις οθόνες. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι παιδιά που εκτίθενται σε οθόνες ηλεκτρονικών συσκευών για περισσότερο από δυο ώρες συνεχόμενα καθημερινά, εμφανίζουν συμπτώματα όπως ενοχλήσεις στα μάτια, δυσκολία συγκέντρωσης, πόνους στον αυχένα, δάκρυσμα κ.ά. Τα συμπτώματα αυτά οφείλονται στην πολύωρη παρακολούθηση, λάθος ρυθμίσεις των οθονών, κακή στάση σώματος, μπλε ακτινοβολία κ.ά. Ο χειρουργός – παιδοφθαλμίατρος Νίκος Κοζέης, συστήνει η «χρήση οθονών για ψυχαγωγικούς λόγους να επιτρέπεται μόνο στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, για λίγο και με πολλά διαλείμματα».
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της δια ζώσης εκπαίδευσης έναντι της τηλεκπαίδευσης;
Καθώς μπαίνουμε πλέον σε μια περίοδο επιστροφής στον φυσικό χώρο της εκπαίδευσης ο οποίος είναι το σχολείο και η αίθουσες των κέντρων ξένων γλωσσών PALSO, είναι σημαντικό οι εκπαιδευτικοί να στηρίξουμε τα παιδιά και τους εφήβους σε αυτή τη νέα αλλαγή. Στην Palso πιστεύουμε στην αναγκαιότητα της δια ζώσης εκπαίδευσης είτε οι μαθητές μας βρίσκονται σε περίοδο προετοιμασίας για τις εξετάσεις, είτε θέλουν να ολοκληρώσουν την εκπαιδευτική χρονιά.
Οι μαθητές μας ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης, αλλά εφόσον τηρούνται τα μέτρα προστασίας, πρέπει να χαρούν και τα οφέλη της δια ζώσης εκπαίδευσης! Τα σημαντικότερα οφέλη της μάθησης στην αίθουσα είναι:
Κοινωνικές δεξιότητες
Η αμεσότητα στην επικοινωνία, η διαδικασία της γνωριμίας με τους άλλους μαθητές, η αλληλεπίδραση μέσα από την επαφή και η κοινωνική συναναστροφή είναι κομμάτι της ανάπτυξης του μαθητή. Η καλλιέργεια κοινωνικών δεξιοτήτων είναι αναπόσπαστο μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Διαχείριση ανισοτήτων
Η φυσική τάξη είναι ένας χώρος όπου ο εκπαιδευτικός μπορεί να προσεγγίσει όλους τους μαθητές και να ελέγξει τις ισορροπίες και να δώσει ευκαιρίες. Η απόσταση σε συνδυασμό με τις κλειστές κάμερες εμποδίζει τους εκπαιδευτικούς να αντιληφθούν τους μαθητές που δυσκολεύονται μαθησιακά, ψυχικά, κοινωνικά, οικονομικά, όπως αναφέρει και ο καθηγητής Παιδοψυχιατρικής κ. Γεράσιμος Α. Κολαΐτης σε άρθρο που αναλύει το πώς επέδρασε η πανδημία στα παιδιά και τους εφήβους.
Η τηλεκπαίδευση ενίσχυσε τις επιπλέον τις κοινωνικές ανισότητες μεταξύ μαθητών και οικογενειών, καθώς δεν είχαν όλοι την ίδια πρόσβαση στο διαδίκτυο ή την τεχνολογία για να παρευρίσκονται ισότιμα μέσα στην ψηφιακή τάξη.
Η τάξη ως δομικό πλαίσιο στην εκπαιδευτική διαδικασία
Η τάξη ενός κέντρου ξένων γλωσσών PALSO και το φυσικό σχολικό περιβάλλον είναι ουσιαστικής σημασίας για τους μαθητές. Δημιουργεί μια ρουτίνα η οποία είναι κινητήριος δύναμη για την απόδοση του μαθητή. Ενισχύει τις προσλαμβάνουσες των μαθητών οι οποίες είναι απαραίτητες για να έχει όρεξη για μάθηση και είναι πηγή νέων ιδεών.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για τους μαθητές με την επιστροφή τους στην τάξη ξένων γλωσσών;
Η βασική πρόκληση είναι να παραμείνουν τα σχολεία και τα κέντρα μας ανοιχτά!
Στα κέντρα ξένων γλωσσών PALSO φροντίζουμε σχολαστικά την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και ενθαρρύνουμε τους μαθητές μας να τηρούν τα ακόλουθα:
- συχνό πλύσιμο χεριών
- χρήση μάσκας
- τήρηση αποστάσεων
- να κάνουν τα απαραίτητα self-test
Η δεύτερη πρόκληση είναι να γίνει όσο δυνατόν πιο ομαλά και γρήγορα η προσαρμογή στη νέα πραγματικότητα για να καλύψουμε κενά στην ύλη και να έχουμε επιτυχία στις εξετάσεις PALSO.
Τα κέντρα ξένων γλωσσών PALSO
Η Ομοσπονδία PALSO λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των μαθητών όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων για επιστροφή στην τάξη ξένων γλωσσών επιθυμεί το συνολικό άνοιγμα των κέντρων ξένων γλωσσών.
Οι μαθητές έπρεπε για μεγάλο χρονικό διάστημα να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις της τηλεκπαίδευσης. Τώρα εκπαιδευτικοί και γονείς θα είμαστε δίπλα στους μαθητές για να τους βοηθήσουμε στην ομαλή επιστροφή τους στο φυσικό περιβάλλον της τάξης με ασφάλεια!
Ευρεση
Τελευταία νέα
- Διαδηλώσεις Διαμαρτυρίας 28 Φεβρουαρίου 2025 25 February 2025
- Ενημέρωση 25/2/2025 25 February 2025
- Αποτελέσματα NOCN Δεκεμβρίου 2024 10 February 2025
- H έρευνα της PALSO για τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών 4 February 2025
- Ενημέρωση 4/2/2025 4 February 2025